22 april 2016

Klippfisk dampet i hvitvin ♪♫


Klippfisk er saltet og tørket fisk, det er som regel torsk som blir brukt i produksjon av klippfisk.
I fiskemottaket blir råfisken flekket, det vil si at fisken blir skåret langs ryggbeinet slik at fisken kan brettes ut som en stor trekant. Den groveste delen av ryggbeienet blir fjernet. Deretter saltes fisken i store runde stabler, og slik blir den liggende til fisken er saltmoden, fast.
Etter saltmodning blir fisken vanligvis vasket og saltet på nytt før den vekselvis tørkes og presses. Inntil 1950-årene foregikk tørkingen vanligvis utendørs på fjell (derav navnet, egentlig «klippefisk»)

Før bruk må klippfisken vannes ut. Hvor mange døgn eller timer det tar varierer fra de forskjellige produsentene. Du får også kjøpt klippfisk i biter, som trenger kortere utvanningstid og nå er det også klippfisk som er ferdig utvannet -og klar til bruk.

I dag kjøpte jeg ferdig utvannet klippfisk, fiskeloins av torsk.
Loins er ryggstykkene på fisken.
Denne delen har det beste 'kjøtt-stykket' på fisken, fast og kraftig, selve indrefilten.

Klippfisk kan brukes til mer enn den typiske tomatbaserte bacalaoen !
Her er en nydelig rett hvor klippfisken er dampet i hvitvin  
- også så lettvint - alt i en stekepanne.

Dagens vin: Gauda Abadía de San Campio Albariño 2014


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 800-600 g klippfisk, utvannet og renset
  • 4 stk sjalottløk
  • 1 stk rød paprika
  • 200 g asparges
  • 400 g potet
  • 1 dl hvitvin
  • Olivenolje
  • Pepper, grovmalt
  • Frisk persille
Sånn gjør du:
  1. Skrell potet og skjær i ganske tynne skiver, bruk gjerne en mandolin. 
  2. Stek dem i stekepanne med olivenolje til de er knapt møre.
  3. Skjær sjalottløk i tynne skiver og surr dem litt sammen med potetene.
  4. Skjær klippfisken i porsjonstykker.
  5. Skjær paprika i terninger.
  6. Skjær eller knekk av den nederste delen på aspargesene og skjær dem i mindre biter.
  7. Legg klippfisken i stekepannen sammen med potetskivene, og tilsett de andre grønnsakene.
  8. Hell over hvitvin, krydre med litt grovmalt pepper.
  9. Sett ned varmen, legg på lokk og la surre videre til fisken er ferdig 10-15 minutter.
  10. Dryss over litt frisk persille.
  11. Server gjerne retten med salat og og godt brød.
Dagens vin-anbefaling fra butikksjefen på Vinmonopolet på Hamar:
En Spansk hvitvin fra Spania, som inneholder nok syre til den salte fisken og nok fruktighet til sødmen i grønnsakene. Kr. 150,-

Gauda Abadía de San Campio Albariño 2014
  • Varetype:Hvitvin
  • Land/distrikt:Spania, Galicia, Rias Baixas
  • Årgang: *)2014
  • Passer til:Apertiff   Skalldyr   Fisk  







  • Farge:Middels dyp strågul.
  • Lukt:Aroma med preg av moden frukt, blomst, sitrus, urter og litt honning.
  • Smak:Ung og slank, preg av sitrus, blomst og eple.
  • Råstoff:Albariño 100%
  • Metode:6 t kaldmaserasjon før gjæring i temperaturkontr. ståltanker, kun selektert gjær ble benyttet, kuldestabilisert og filtrert.
  • Innhold:Alkohol 12,50%Sukker: 1,00 g/lSyre: 7,00 g/l
  • Lagringsgrad:Drikkeklar, ikke egnet for lagring
  • Produsent:Bod. Terras Gauda
  • Grossist:Moestue Grape Selections AS


















Skjærer poteter i tynne skiver ♪♫
Ingrediensene er klare for stekepannen ♪♫ 
Steker poteter og sjalottløk ♪♫
Klar til damping ♪♫
Klar til servering ♪♫

Ingredienser ♪♫ men, saltet ble med på bildet av gammel vane :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF