11 mars 2016

Andebryst med sopprisotto ✿✿


Andebryst er nydelig mat. Den er best når den fremdeles er litt lyserød i kjøttet. Steker du den for lenge vil den smake lever, så den er bedre for lite stekt enn for mye stekt. Skinnet skal være sprøstekt. Men ikke vær redd for å prøve, bruker du steketermometer blir den garantert god.

Risotto er en italiensk risrett. Opprinnelsen til retten er fra den flate Posletta i Nord-Italia, hvor risdyrking er vanlig, altså den østre delen av Piemonte, Lombardia og Veneto.
Grunnlaget for risotto er rundkornede ristyper som arborio, carnaroli og vialone nano. Denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.
Riktig kokt risotto skal være kremaktig og tyktflytende, og skal gli lett utover tallerkenen.
Risen skal gi litt tyggemotstand.
Husk: Gjestene skal vente på risottoen -ikke omvendt !!

Her er en velsmakende rett med kremet sopprisotto og lekker, rosastekt andebryst med sprøtt skinn.

I glasset: OMA Langhe Nebbiolo 2013


Til 4 personer:
  • 2-4 stk andebryst, beregn ca. 200 g per person
  • 200 g risotto ris
  • 200 g østerssopp
  • 150 g aromasopp
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 stk sjalottløk
  • 1,5 dl tørr hvitvin
  • 100 g mascarpone
  • 50 g parmesan
  • Bladpersille
  • 10 dl kyllingkraft 
  • Salt 
  • Pepper
  • Ruccola 
Sånn gjør du:
  1. Forbered andebrystene.
  2. Skjær sopp i skiver og kok opp kyllingkraft.
  3. Stek andebrystene i en stekepanne og sopp i en annen stekepanne.
  4. Sett andebrystene i ovnen og legg soppen til side.
  5. Begynn med risottoen.
  6. Ta andebrystene ut av stekeovn og la de hvile mens du gjør ferdig risottoen.
  7. Server risotto på en tallerken, med andebryst skåret i skiver og litt frisk ruccola.
  8. Spis & Nyt ♫♪
Andebryst
  1. Rut opp skinnet og krydre godt med salt og pepper. Det er enklest og rute opp svoren når andebrystet er kaldt, men ikke vær redd for perfekt rutet svor, det viktigste er at du ikke skjærer ned i kjøttet.
  2. La de bli romtemperert i 30 minutter, før de skal stekes.
  3. Legg dem med skinnet ned i en kald panne uten fett. Sett på sterk varme. 
  4. Stekes på denne siden til skinnet er gyllent og sprøtt. Skru ned varmen litt hvis den begynner og bli vel mørk. Det tar ca. 10 minutter å få skinnet sprøtt.
  5. Snu dem og stek på den andre siden i ett minutt eller to.
  6. Legg dem med skinnsiden opp i en ildfast form. 
  7. Sett inn et steketermometer og sett andebrystene inn i stekeovnen på 130°C i ca. 15 minutter, til de har kjernetemperatur 59 °C = Rosa!
  8. Ta ut andebrystene og la dem hvile, innpakket i aluminiumsfolie i 10-15 minutter.
Risotto
  1. Riv eller skjær østerssoppen i strimler og skjær aromasopp i skiver.
  2. Stek soppen i godt smør i stekepanne. Legg til side.
  3. Kok opp kyllingkraft i en kjele og hold den varm. Jeg brukte 10 dl vann og 2 beger Maggi FondCups kyllingbuljong.
  4. Surr finhakket hvitløk og sjalottløk i olje, i en tykkbunnet kjele.
  5. Tilsett ris og rør rundt. 
  6. Tilsett hvitvin og reduser til væsken er dampet bort.
  7. Tilsett varm kyllingkraft, litt og litt omgangen under omrøring i ca. 15 minutter.
  8. Rør inn mascarpone, parmesan og en neve eller to med hakket bladpersille blader.
  9. Tilsett den stekte soppen.
  10. Smak til med salt og pepper.
  11. Total koketid er ca. 20. minutter.

Dagens vin :
Til denne retten ble jeg anbefalt en Nebbilo.
Nebbiolo er en vindrue som dyrkes i regionen Piemonte i nord-vest Italia. De største produsentene holder til i distriktene Langhe og Roero. Andre navn på samme drue er spanna, inferno og grumello.
Druens navn stammer fra det italienske ordet nebbia, som betyr tåke. Druen blir sent moden, og ved innhøstingstiden, vanligvis i slutten av oktober, er klimaet i regionen preget av tykk tåke. De beste årene for vin basert på nebbiolo er de årene hvor tåken ikke har vært så tykk at modningsprosessen er hindret.

OMA Langhe Nebbiolo 2013

BY OLE MARTIN ALFSEN kr. 180,-


  • Varetype:Rødvin
  • Land/distrikt:Italia, Piemonte, Nebbiolo d'Alba
  • Årgang: *)2013
  • Passer til:Storfe   Småvilt og fugl   Storvilt  







Farge:                              Middels dyp rød.
  • Lukt:Aroma med fint preg av røde bær og svale urter, innslag av tjære og lakris.
  • Smak:Ørlite utviklet og fint fokusert, preg av røde bær og urter. Fast ettersmak.
  • Råstoff:Nebbiolo
  • Innhold:Alkohol 13,50%Sukker: 2,00 g/lSyre: 5,00 g/l
  • Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres
  • Produsent:Giovanni Rosso
  • Grossist:Chaeos Import AS
Stekte andebryst
Steker sopp
Sopprisotto
Klar til servering 
Spis & Nyt 
⋱ ⋮ ⋰ ⋰
.((¯`´¯) Ha en koselig aften !!!
`*.¸.*.✿✿¸.•*¨`*•..¸ღ¸.•*¨`*•..¸✿✿

Ingredienser

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF