15 februar 2015

Svinestek av bog med sprø svor ! Servert med sopp, bacon og epler.


Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten».
Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag.
Da passer det bra med svinestek og fastelavnsboller i dag !!

Tips til gode fastelavnsboller 😋


👉 Vannbakkels med bringebærkrem


Bogen sitter øverst på forbena til grisen. 
Dette er et mørt og saftig stykke, med litt fett og svor. 
Bogen er fin å bruke i gryter og lapskaus. 
Om sommeren kan skiver av bog marineres og legges på grillen.

I denne oppskriften brukte jeg surret svinestek av bog og serverte den m
ed godt tilbehør :
Salt bacon, søte epler, sopp, ovnsbakte poteter og en god brun saus med en fløteskvett 🍎🍄

God middag


Denne oppskriften er til 6-8 porsjoner.

SKINKESTEK
  • ca. 2 kg surret svinestek
  • 4 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 6 dl vann
  • 3 stk gulrot
  • 2 stk rødløk 
  • Frisk timian
Sånn gjør du:
  1. Rens løk og del den i båter.
  2. Skrell gulrot og skjær dem i tykke skiver.
  3. Legg grønnsakene i en ildfast form, dryss over litt frisk timian.
  4. Ta av strømpen på skinkesteken.
  5. Bruk en skarp kniv og rut svoren.
  6. Bind steken sammen igjen med hyssing.
  7. Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen.
  8. Dekk formen med aluminiumsfolie.
  9. Hell 6 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 225 °C.
  10. Damp steken i ca. 45 minutter. Grunnen til at den skal dampes er at svoren blåser seg opp. 
  11. Ta av folien og senk temperaturen til 150 °C
  12. Stikk et steketermometer inn i enden på steken, da kommer den midt i steken. Steken er ferdig når steketermometeret viser 76°C, dette tar 1,5-2 timer.
  13. Skjær av svoren, før du pakker svinesteken inn i folie. La svinesteken hvile i 30 minutter før du skjærer den opp i skiver.
  14. Stek svoren under grillelementet noen minutter til den blir sprø. Legg den til side, ikke dekk den til.
  15. Sil sjyen og lag sausen. 
Tilbehør 🍄🍏
  • 140 g bacon
  • 200 g sopp
  • 1 rød paprika
  • 2-4 epler
  • 1 ts sukker
  • 2 ts sitronsaft
  • Stekesmør
Sånn gjør du:
  1. Skjær bacon i biter, paprika i strimler og sopp i skiver.
  2. Stek sopp, bacon og paprika sammen til baconet er sprøtt, og soppen brun.
  3. Finn frem en annen panne til å steke eplene i.
  4. Skjær epler i båter, stek dem forsiktig i smør på middels/lav varme noen minutter.
  5. Dryss over sukker og sitronsaft og stek dem videre til de begynner og bli myke.
  6. Sett opp varmen mot slutten av steketiden, så eplene får en fin stekefarge.
Saus
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl stekesjy
  • 1 ss soyasaus
  • 1/2 dl fløte
  • Salt
  • pepper
  • 1 dråpe sukkerkulør eller soppsoya fra Mrs Chengs 
Sånn gjør du:
  1. Smelt smør, tilsett mel og rør hele tiden, fortsett til den har fått en fin brun farge.
  2. Spe med sjyen.
  3. Tilsett soyasaus og fløte og la sausen trekke i 10 minutter.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Juster fargen med noen dråper sukkerkulør eller sopp soya.
Ovnsbakte poteter
  1. Vask potetene godt og del i båter, trenger ikke skrelle dem hvis skallet er tynt.
  2. Legg dem i en liten langpanne og hell på olje.
  3. Dryss over salt og pepper. Kan også tilsette litt friske urter.
  4. Bland godt sammen.
  5. Stek potetene på 225°C i 20 minutter.
Hvis du får igjen rester kan du lage 
- en god gryte 👉 Skinkegryte
- eller en 👉 Pastagrateng med skinke !

Steg for steg 👇

Svinestek av bog

Klar til damping.

Ferdig dampet svinestek

Ferdig stekt, men svoren må stekes litt til.

Tilbehør

Spis & Nyt !

4 kommentarer:

  1. Fant denne oppskriften nå, lagde skinkestek i dag.
    Helt herlig! Tusen takk for super oppskrift, og ikke minst oppskrift på veldig deilig tilbehør :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding :) Så bra at den falt i smak:)

      Slett
  2. Superdigg, enkel og grei oppskrift å følge!

    SvarSlett

Print Friendly and PDF