31 januar 2015

Pepperbiff av hval med sennepsaus ♫


Før i tiden var hvalkjøtt billig hverdagskost, selv om hvalkjøttet var både elsket og hatet da også!
Jeg er en av dem som elsker det, men det har blitt vanskelig og få tak i og ferskt hvalkjøtt
"koster skjorta" !
Jeg har fått tak i fryst hvalbiff, som selges i pakker med to biffer a 200 g, ganske billig også faktisk !

Det er slutt på den tiden da hvalkjøtt smakte tran, og måtte vannes ut i eddikvann for i det hele tatt
å være spiselig. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt med så gode kjøleanlegg og kjøttet blir
fraktet så raskt til lands for vacumering og innfrysing, at det hvalkjøtt som fåes frosset i butikken
må regnes som ypperste kvalitet. 

Hvalkjøtt smaker litt søt, litt vilt, et hint av sjømat og tar dessuten opp smak fra marinader, eddik, soyasaus og andre ting du tilsetter retten.
Pass på at du ikke steker hvalkjøttet for mye, da slipper den kjøttkraften og blir ganske tørt.
Hovedregelen for hvalkjøtt er å behandle det som storfebiff, kjøttet er mørt, og trenger lite steketid
og bør være fra rått til rosa. Varmebehandles det for lenge blir det tørt og seigt.

Kjernetemperatur på hval : medium minus = 42 grader, medium = 51 grader og den er gjennomstekt på 57 grader.


Til 4 porsjoner trenger du:
  • 4 biffer av hvalkjøtt à ca. 200 g
  • 4 ss pepperkorn, grovknust
  • 4 ss smør
  • 4 ss olje
  • 2 gule løk
  • 200 g sjampinjong
  • 200 g aromasopp
  • Salt
  • 2 dl kjøttkraft/buljong
  • 2 ss mild sennep
  • 2 dl crème fraîche lett
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Vend biffene i pepperblandingen, bruk gjerne forskjellig type pepper og la dem ligge og trekke ca. 1/2 time.
  2. Skjær løk og sopp i skiver.
  3. Stek løk og sopp i en blanding av olje og smør, krydre med salt og pepper. Legg til side, men hold det varmt.
  4. Stek hvalbiffene i en blanding av smør og olje på sterk varm 2 minutter på hver side, etterstek den på svakere varme ytterligere 2 minutter på hver side, men selvsagt avhengig av tykkelsen på biffene. 
  5. Dryss på litt salt. La dem hvile i 8 minutter, mens du lager sausen.
  6. Kok pannen ut med kjøttkraft, jeg brukte vann og 2/3 beger Fond Du Chef fra Knorr.
  7. Tilsett sennep (jeg brukte en fransk sennep med honning) og crème fraîche og la sausen koke i ca. 5 minutter, til den blir ganske tykk.
Server hvalbiffen med bakt potet med kryddersmør og salat ♫

Hvalbiff !


Ingredienser !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF