22 november 2014

Biff & kamskjell !! «Surf `n` Turf» ♫♪


Det beste fra to verdener ; sjø & land ♫♪
Surf and turf er en gammel klassiker som antakelig har sine røtter i den amerikanske østkysten.
Surf består oftest av hummer, krabbe, scampi eller kamskjell, og turf er gjerne storfe.
Den nydelige paprikasausen passer godt til både kamskjell og biff !


Du trenger til 4 porsjoner:
  • 4 x 200 g ytre eller indrefilet av storfe per person
  • 12 stk kamskjell 
  • 5 dl bearnaisesaus *
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 stk gul paprika
  • 1 stk rød paprika
  • Salt
  • Pepper
  • Aspargestopper
  • Pommes frites
  • Havsalt
Sånn gjør du:
1) Ta biffene ut av kjøleskapet 45 minutter før de skal stekes.

2) Rens og klargjør kamskjell, hvis du bruker ferske kamskjell. Ferske er selvfølgelig best, men fryste er også gode, hvis du lar dem tine i kjøleskapet over natten og tørker godt av dem på tørkepapir.

3) Rens og skjær paprikaen i små terninger, stek paprikaterningene i litt olje til de er bløte.

4) Stek pommes frites. Krydre med havsalt ved servering.

5) Lag sausen: Du kan gjerne lage bearnaisesaus selv, men det kan være en utfordring da den skal blandes godt med tomatpuré. Bearnaisesaus bør ikke koke, da skiller den seg og tomatpuré bør koke/surres en god stund for å bort den beske smaken. Du kan eventuelt surre tomatpuré i litt smør først, sette den til side og røre den godt inn sammen med smøret.
Hvis du ønsker og lage bearnaisesausen selv, er det oppskrift her.

Hvis du bruker posesaus vil jeg anbefale Toro orginal, ikke lett varianten.
Bruk ekte godt smør.
Rør inn tomatpuré når du smelter smøret, tilsett pulveret, rør alt godt ut i smøret og tilsett 4 dl vann og 1 dl melk, til to poser med saus. Bland inn stekt paprika rett før servering.

4) Stek biffene i en varm panne med en blanding av olje og godt smør, ca. 3 minutter på hver side.
Legg dem til side for og hvile i ca 6 minutter,

5) Skjær av eller brekk av den nederste delen på aspargesene eller bruk aspargestopper.
Kok dem i kokende lettsaltet vann i 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen.

6) Krydre kamskjell med salt og pepper og legg dem i en varm panne med litt olje.
Tilsett 2 spiseskjeer meierismør. Skru litt ned på varmen. Stek i 2 minutter. Snu kamskjellene og trekkes rolig i 3 minutter på den andre siden.

Marrone Barbera Sofia 2013
Vin til "Surf and turf" kan være en utfordring.
Det mest vanlige er jo hvit til fisk og rød til kjøtt.
Det lønner seg og velge en rødvin med mye fruktighet og lite tanniner, så velg en rødvin som
ikke er lagret på eikefat, men i ståltanker.
Det er tanninene i vinen, som gir den beske og tørre smaken som «tørker ut» munnhulen. De kommer fra skall, steiner og stilker på druer og fra eikefatlagring av vin. Tannin er vesentlig for at rødvin skal utvikle seg ved lagring.




  • Farge: Dyp blårød.
  • Lukt: Aroma med preg av røde bær og grønne urter.
  • Smak: Litt saftaktig fruktighet, innslag av urter, litt varm og bitter ettersmak.
  • Passer til: Svinekjøtt   Lyst kjøtt   Ost  
  • Land/distrikt: Italia, Piemonte, Øvrige
  • Årgang: 2013
  • Råstoff: Barbera 100%
  • Metode: Skånsom pressing, gjæret temperaturkontrollert ved 25-27 °C, maserasjon i 10-12 dager, ståltankmodnet før tapping.
  • Innhold: Alkohol 13,00%Sukker: 5,50 g/l Syre: 5,00 g/l

  • Kamskjell

    Paprika

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF