28 desember 2017

Krumkaker ~*♥*~


Krumkake er tradisjonell norsk julekake ~**~
Navnet kommer av at man krummer kakene til en konisk form, som et kremmerhus.

De første kakejernene kom til Norge fra Holland på 1600-tallet. Jernene hadde religiøse motiver, og den flate jernstekte kaken var symbolet på jødenes usyrede brød.
De første jernene ble kalt aposteljern siden de symboliserte de tolv apostlene. Nattverdsbrødet, oblaten, ble stekt i tilsvarende jern. 
Avletter, avledet av ordet oblat, er flate jernstekte kaker. 
På grunn av denne relasjonen til nattverdsmåltidet, ble de jernstekte kakene knyttet til påsken.Mens den julianske kalenderen var gjeldende, var nyttår lagt til påsken. 
I 1700 ble den gregorianske kalender tatt i bruk i Norge, og nyttår ble flyttet til uka etter julaften. Krumkaka flytter da med til det nye nyttåret, og blir etter hvert en julekake.
Likevel beholder den funksjonen som påskekake et stykke ut på 1900-tallet.

Krumkaker er beskrevet av Hanna Winsnes i hennes kokebøker fra midten av 1800-tallet. Her gjengir hun seks ulike oppskrifter på krumkaker. Marie Blom beskriver i sin kokebok fra 1890 til sammen 17 krumkakeoppskrifter – herav fire med fløte, sju med egg, tre med mandler, to med vann og en oppskrift som kalles Tykke Krumkager.

  • De klassiske krumkakene serveres ofte sammen med krembasert dessert, som multekrem ~**~
  • Krumkaker kan også formes til fine skåler, som man kan fylle med den klassiske juledesserten 👉 riskrem ~**~
  • Skålene kan også fylles med varme bær og vaniljeis ~**~


Jeg bruker rørkardemomme i kakene, som jeg har fått av min finske svigerinne, derav de sorte prikkene. Den er ikke like fint malt, som den vi er vant med i Norge -har en mye sterkere smak  



Du trenger til ca. 30 stk:
  • 4 stk egg
  • 200 g sukker
  • 200 g smeltet smør
  • 100 g hvetemel
  • 100 g potetmel
  • 1⁄2 ts malt kardemomme eller rørkardemomme
  • 5 ss vann
Sånn gjør du:
  1. Smelt først smøret, så det får avkjølt seg litt.
  2. Egg og sukker piskes til eggedosis.
  3. Bland sammen hvetemel, potetmel og kardemomme, sikt det over eggedosisen og rør det forsiktig inn i eggedosisen, bruk en slikkepott.
  4. Rør inn smøret, litt og litt om gangen.
  5. Tilsett vannet og bland alt godt sammen.
  6. La røren svelle i 30 minutter i kjøleskapet.
  7. Varm opp krumkakejernet. 
  8. Spray krumkakejernet med formfett eller smeltet smør på den første kaken. Kun den første, det er nok fett i røren så resten av kakene kan stekes uten at du smører jernet.
  9. Legg en stor teskje røre på midten av et godt oppvarmet krumkakejern, står det i de fleste oppskriftene, men 1 ts ble en veldig liten krumkake med røren min i hvertfall. Jeg brukte måleskje på 10 ml, det tilsvarer 2 ts. 
  10. Stek dem gyllenbrune og rull krumkakene til kremmerhus eller lag former av dem.
Fyll de gjerne med fruktsalat, som du finner oppskrift på her og krem eller is   ~**~

Visper sukker og egg til eggedosis  ~**~
Veier opp mel, her gjelder det å være nøyaktig  ~**~
Sikt inn melet og kardemomme  ~**~
Rør det sammen med en slikkepott  ~**~
Rør inn litt og litt av smøret -og rør inn vann til slutt  ~**~
Klar til steking  ~**~
1 ts = 5 ml  ~**~  Jeg fant ut at 10 ml var passe til min røre og krumkakejern !
Krumkaker kan lages i forskjellige former og fasonger  ~**~
Ingredienser ~**~

2 kommentarer:

Print Friendly and PDF