15 april 2016

Hvalkjøtt i mørke med kålstuing av nykål


Kjøtt i mørke er en kraftig og smakfull kjøttgryte med lange tradisjoner, sausen skal være tykk, 
kraftig og mørk.
Her har jeg brukt godt hvalkjøtt !

Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år.
Det er slutt på den tiden da hvalkjøtt smakte tran, og måtte vannes ut i eddikvann for i det hele tatt å være spiselig. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt med så gode kjøleanlegg og kjøttet blir fraktet så raskt til lands for vacumering og innfrysing, at det hvalkjøtt som fåes frosset i butikken må regnes som ypperste kvalitet.


Hvalkjøtt er lett å variere og kan kort sagt benyttes i alle retter hvor man ellers ville brukt storfekjøtt. Fordelen er at kjøttet er benfritt, magert og inneholder sunne fettstoffer.

Jeg serverte retten med en herlig kålstuing av nykål, kokte nypoteter og tyttebærsyltetøy 🌿

Oppskrift til 4 solide porsjoner.
Hvalkjøtt i mørke: 
  • 800 g hvalkjøtt
  • Stekesmør, til kjøttet og løken.
  • 3 ss smør, til sausen
  • 4 ss hvetemel
  • 7 dl kjøttkraft (jeg brukte 7 dl vann og 2 'FondCups' kjøttbuljong )
  • 2 stk løk
  • 3 stk gulrøtter
  • 1,5 ts salt
  • 1 ts pepper
  • Sukkerkulør
Sånn gjør du:
  1. Skjær kjøttet i store biter.
  2. Skrell og kutt løken og gulrøtter i skiver.
  3. Smelt smør, tilsett mel og brun melblandingen over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med kjøttkraft litt og litt om gangen og tilsett krydderet.
  4. Tilsett sukkerkulør hvis du ønsker en mørkere farge på sausen.
  5. Brun kjøttet, må steke litt og litt om gangen i smør. Legg kjøttet i sausen.
  6. Stek løk i godt smør til den blir lyse brun. Legg det over i sausen sammen med gulrøtter.
  7. La det trekke under lokk rett under kokepunktet ca. 20 minutter.
  8. Smak til med salt og pepper.
Kålstuing med nykål:
  • 600 g nykål
  • 2 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts hvit pepper
  • 1⁄4 ts malt muskat
Sånn lager du kålstuing:
  1. Skjær kålen i biter og damp den såvidt i lettsaltet vann, 3-5 minutter. Hvis du bruker vanlig hodekål må du koke den i 10 minutter.
  2. Hell av vannet og legg kålen til side.
  3. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe litt og litt med melken.
  4. Kok opp etter hver speing.
  5. Tilsett den kokte kålen og smak til med salt, pepper og muskat.
God middag ⊱╮⊱╮

Kokt kål til kålstuing, poteter, saus og steking av hvalkjøtt
Steker løk 
Nom nom Skal trekke på svak varme i ca. 20 minutter. 
Spis & Nyt 
Ingredienser 

2 kommentarer:

Print Friendly and PDF