24 januar 2016

KÅL ✿ Husmannskost fra Sør Fron !


KÅL er en tradisjonsrett fra Gudbrandsdalen🌱
KÅL er egentlig en kjøttsuppe med erter. 

Dei 'gjorde kål på' gamle skankar frå stabburet og grønnsaker frå kålhagan. 
Stære godt 💚

Min mormor vokste opp på gården Haverstad Søre, som min oldefar Karl Iversønn Gyttingslien kjøpte i 1902, han tok da navnet etter gården Karl Haverstad.
Vil tro at mormor spiste mye KÅL i løpet av sine 98 leveår


Sitat fra Fron Historielag:

”Kål” er ein tradisjonsrik matrett som har røter langt attende i tid.
Dei kokte kål av kjøt og flesk, dei tilsette også erter og gryn frå eigen kålhage,
samt potet mot slutten av koketida.
Ofte måtte karfolka hjelpe til med å hogge opp kjøt- og beinstykka, som skulle i kålen.
Av og til laga dei kålstappe ved å fløyte av feittet i kålgryta og knuse poteter i.
Kål var ein svært vanleg rett her i distriktet, og vart ofte kokt ein gong i veka på gardane.
Dette var gjev kost.
Somme meiner denne retten har fått namnet sit frå at dei sa dei skulle ”gjere kål” på gamle skankar og andre matrestar.


Det finnes sikkert utallige oppskrifter, dette ble min utgave: 
En blanding av oppskriften til Fron Historielag og tips fra 'Kål -elskere' fra Gausdal.

Dæ æ berre ein ting som æ bære heill kål -
og dæ æ oppattværnt kål og pæinnkaku
" !
Det finner du oppskrift på 👉 her 🌿


Du trenger til 8 porsjoner:
  • ca. 3 kg lettsaltet skinkeknoke
  • 250 g hel byggryn
  • 250 g gule erter
  • 5 stk gulrøtter
  • 10 poteter
  • 4 liter vann
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Vann ut byggryn og erter i lettsaltet vann, over natten. Sil av vannet og skyll dem.
  2. Kok opp vann og skinkeknoker i en stor kjele og skum av på toppen for å få en så klar suppe, som mulig. Når du har skummet av, skru ned varmen og tilsett byggryn og erter.
  3. La dette koke på svak varme, det skal bare såvidt boble i vannet, til kjøttet er kokt, det tar 2-3 timer. 
  4. Ta kjøttet opp av gryten og legg det til side.
  5. Skrell og skjær opp gulrøtter og poteter i biter og tilsett grønnsakene i suppen. Noen koker potetene hele i suppen og serverer dem sammen med kjøttet etter at de har spist suppen.
  6. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. 
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Rens svineknokene fri for 'fett og slintrer'. Det ble  igjen 650 g rent kjøtt etter at 2,7 kg svineknoker var kokt og renset. Min mor og mormor hadde nok fått dobbelt så mye kjøtt -jeg er litt kresen på fett og slintrer.
  9. Legg kjøttet tilbake i suppen eller server kjøttet ved siden av.
  10. 'Kål'n' serveres med godt flatbrød.
Vanner ut erter og byggryn ! Herlige skinkeknoker med masse godt kjøtt !!!

Byggryn og erter er ferdig utvannet. Svineknoker klare til koking.
Poteter og gulrøtter kan skrelles og skjæres i biter i god tid, oppbevares i en bolle med kald vann.
Kokte svineknoker, grønnsaker og suppe

Haverstad ! Dette er Nordre Haverstad - Sør Fron - Huset er fredet av riksantikvaren !

Min Oldemor Randine Haverstad og min mor's kusine Solveig. Haverstad Søre i 1930.
Familiebilde fra 1915 💞

4 kommentarer:

  1. Det ser ut som om du har glemt koketid på erter og gryn - stusser ogsåover klar suppe - den blir vel nokså jevnet av ertene? Når jeg harfått servert kål har det vært som en temmelig tykk suppe. Prøver nå i påsken, det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg nok fint.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei ! Det står at erter og gryn skal koke, sammen med kjøttet i 2-3 timer. Ertene er forholdvis hele, koker du suppen lenger vil erter og grønnsaker blir mer 'most'. Dette får du garantert til. God middag :)

      Slett
  2. Å så kos å lese .Spiste mye kål suppe i min barndom .Mor laget det.Er fra Auggedalen i Gausdal.Skal faktisk lage det om noen dager har kjøpt inn speke skinke-:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hyggelig at du liker innlegget. Må prøve og ta vare på de gamle, gode oppskriftene. Kos deg med Kål :-)

      Slett

Print Friendly and PDF