24 oktober 2015

Biffgryte med søtpotet og quinoa !


Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) er en vekst fra Andesfjellene i Sør-Amerika, det er kun frøene som blir brukt :  inkaindianerenes 'hellige korn'.

Quinoa har fra gammel tid vært viktig i Andesbefolkningens mat, blant annet under inkatiden.
Den er fremdeles i dag en av de viktigste vekstene i Andesregionen. Quinoa har høy ernæringsmessig verdi. Det er en nøysom vekst som stiller små krav til vann og næring. Planten har et høyt innhold av de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin som det er lite av i korn og belgvekster. Verdens helseorganisasjon regner aminosyresammensetningen som fullgod med proteinene i melk.

Den inneholder nesten like mye protein som biff, og er stappfull av gode næringsstoffer og mineraler.
Quinoa er et sunt alternativ til ris og poteter.

Dette ble en kraftig, varmende og smaksrik gryte !
Spis & Nyt ♫♪

Du trenger til 4 porsjoner:
  • 800 g mørt biffkjøtt, skåret i strimler
  • Smør
  • Rapsolje
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 600 g søtpotet i små terninger
  • 1 boks hakket hermetiske tomater (à 400 g)
  • 8 dl vann
  • 2 beger kyllingfond eller 2 buljongterninger
  • 2 ts chilipulver
  • 2 dl quinoa
  • Salt
  • Pepper
  • 1 boks hermetiske sorte bønner
  • Persille
Slik gjør du:
  1. Fres hvitløk og søtpotet i en varm gryte med olje.
  2. Ha i hermetiske tomater, vann, fond/buljong og chilipulver. La det koke i 5 minutter.
  3. Skyll quinoa i varmt vann, før du tilsetter dem i gryten.
  4. Tilsett søtpotet -og kok gryten i ca. 15 minutter.
  5. I mens steker du biffstrimler i flere omganger i en varm stekepanne i en blanding av olje og smør. Krydre med salt og pepper.
  6. Skyll hermetiske svarte bønner godt, og ha dem over i gryten sammen med det stekte kjøttet. 
  7. Bland alt godt sammen og la det surre noen få minutter.
  8. Server gryten med ett dryss persille.

Barbera d`Alba "Otin Mate" 2014

Produsent: Cascina Bruni
Land: Italia
Region: Piemonte  
Type: vinrød
Drue: barbera
Alkohol: 13,5%
Vinen har en dyp rubinrød farge.
Lukt og smak av moden mørk frukt: blåbær, mørke kirsebær.

Ingredienser

Spis & Nyt ♫♪

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF