13 februar 2015

Hvalgryte a'la Stroganoff ♫


Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år.

Det er slutt på den tiden da hvalkjøtt smakte tran, og måtte vannes ut i eddikvann for i det hele tatt å være spiselig. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt med så gode kjøleanlegg og kjøttet blir fraktet så raskt til lands for vacumering og innfrysing, at det hvalkjøtt som fåes frosset i butikken må regnes som ypperste kvalitet.


Til den litt syrlige retten Biff Stroganoff passer hvalkjøtt utmerket !

Mørere kjøtt en hvalkjøtt finnes ikke Mørt - Saftig - Smakfullt 
Prøv denne oppskriften, du vil ikke angre !


I glasset  🍷  Conde Valdemar Reserva 2007, Rioja


Til 4 porsjoner trenger du:
HVALGRYTE
  • 800 g hvalkjøtt
  • Rapsolje
  • Smør
  • 1 løk
  • 2 dl hvitvin
  • 5 ss tomatpuré
  • 3 ss hvetemel
  • 3 dl Crème fraîche
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ss worchestershiresaus
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Skjær kjøttet i strimler.
  2. Stek kjøttet raskt i en blanding av olje og smør i varm panne i flere omganger.
  3. Ha det over i en gryte.
  4. Surr løken til den blir gyllen og tilsett tomatpuré, som du freser litt sammen med løken.
  5. Tilsett hvitvin og la det surre litt.
  6. Legg det over i gryten med hvalkjøttet, dryss over hvetemel og bland alt godt sammen.
  7. Tilsett deretter crème fraîche og paprikakrydder.
  8. La det småkoke i ca. 10 minutter.
  9. Smak til sausen med salt, pepper og worchestershiresaus.
TILBEHØR
  • Ris
  • Brokkoli
  • Minigulrøtter
Koke gulrøtter:
  1. Kok gulrøtter med litt vann, ikke la vannet dekke gulrøttene helt,  tilsatt salt, en klype
  2. sukker og en klatt smør
  3. Dette bevarer og framhever smaken og sødmen i gulrøttene.
  4. Ikke la gulrøttene bli overkokt, det skal være litt motstand når du stikker dem med en gaffel.
Koke brokkoli:
  1. Del brokkoli i ca. 8 deler, bruk gjerne stilken.
  2. Kok opp vann med litt salt og legg oppi brokkolien.
  3. Har du litt fruktsalt (Nyco) oppi kokevannet, beholdes grønnfargen ekstra godt. 
  4. Gi brokkolien et oppkok. 
  5. Trekk kjelen av platen og la brokkolien trekke i ca. 3 minutter før du heller av vannet.
Koke ris:
Les på pakningsvedlegget, da det er mange forskjellige typer.
Blandingsforholdet er en del ris og to deler vann.
Til 4 porsjoner: 2 dl ris + 4 dl vann.
  1. Skyll risen i vann, minst tre ganger. Da blir risen luftigere.
  2. Hell vann i en tykkbunnet kjele og ha i risen.
  3. Kok opp over sterk varme uten lokk.
  4. Rør rundt og skru ned varmen.
  5. Sett på lokk og la risen småkoke ca. 15-20 minutter, til vannet er absorbert.
  6. Ta risen av platen og la den trekke med lokk i 10 minutter.

Conde Valdemar Reserva 2007, Rioja

  • Farge: Rødbrun.
  • Lukt: Moden, frisk frukt. Hint av vanilje.
  • Smak: Fyldig, rund, lang.
  • Passer til: Lam og sau   Storfe   Storvilt  
  • Land/distrikt: Spania, Rioja, Øvrige
  • Årgang: 2006
  • Råstoff: Tempranillo 85%, Garnacha 5%, Graciano 3%, Mazuelo 7%
  • Metode: Håndplukkede druer fra egen vinmark. temp kontr gjæring. 20 mnd amerikanske og franske fat.
  • Innhold: Alkohol 13,50% Sukker: 1,80 g/l Syre: 5,30 g/l
  • Lagringsgrad: Drikkeklar nå, men kan også lagres


  • Ingredienser
    Middagen er servert ♫

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF