11 mai 2014

Lapskaus ღ med god kryddersmak ღ

 
Ordet «lapskaus» kommer fra engelsk 'lobscouse'.
'Lob' betyr klump og 'couse'  betyr rett. Oversatt blir det da 'klumpete rett' c",)
 
Lapskaus er enkelt og lage, man tar litt kjøtt og grønnsaker, kutter de opp i biter og koker det sammen i en kjele. Lapskaus blir servert i mange land og ingrediensene varierer i det uendelige.
Det finnes ikke noen fasit på hvilke ingredienser en lapskaus skal inneholde.
 
Her er min utgave av en
kraftig god lapskaus uten bruk av kjøttfond eller buljongterninger, kun masse gode krydder !!

Til 6 porsjoner:
  • 800-1000 g mørbrad av storfe, skjært i 3x3 cm store biter
  • 2 ss olje
  • 5-6 dl vann
  • 2 ss worcestershire saus
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 laurbærblad
  • 1 løk, grovhakket
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts pepper
  • 1 ts paprikapulver
  • 0,5 ts malt nellik
  • 4 store gulrøtter i skiver
  • 8-10 poteter i biter
  • 150 g pastinakk i biter
  • 1 purre, skjært i ringer
  • 2 ss maisenna


Sånn gjør du:
  1. Brun kjøttet i varm olje, litt og litt om gangen. Jeg brukte mørbrad, men denne retten skal koke lenge så du kan gjerne bruke rundbiff eller bankekjøtt.
  2. Ta det over i en gryte.
  3. Tilsett 4 dl vann, worcestershire saus, hvitløk, laurbærblad, løk, salt, sukker, pepper, paprika, og nellik. Ikke blir skremt, hvis du smaker på kraften og den smaker veldig sterkt. Kryddersmakene endrer seg og blir mildere når de blir kokt en stund.
  4. Legg på lokk og la det småkoke 1,5 time. Det lukter godt !!!
  5. Fjern laurbærbladene.
  6. Tilsett poteter, gulrøtter, pastinakk, purre og ca. 2 dl vann så det dekker ingrediensene.
  7. Legg på lokk og la det småkoke i 30 minutter eller til grønnsakene er møre.
  8. Rør ut maisenna i 3ss vann.
  9. Tilsett det i gryten og la det småkoke til sausen tykner
  10. Dryss over litt persille ved servering.
Server med flatbrød og gjerne litt tyttebærsyltetøy.

"Noen" påstår at man ikke kan bruke mørbrad i gryteretter og lapskaus, det stemmer ikke !!
Trenger lang koketid -og er den seig, så har du kokt den for lite, blir mør og faller nesten fra hverandre,
hvis du koker den lenge nok :)

God middag !

Ett av dagens blinkskudd på Godt.no på instagram :)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF