20 april 2014

Spekemat med potetsalat og eggerøre


Spekemat er en fellesbetegnelse for mat, som er er konservert gjennom speking.
Å speke betyr å tørke.

Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt.
Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet - noen ganger også røkt.
Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år.


Potetsalat, eggerøre, flatbrød, frukt og bær er ett naturlig følge til spekemat ♪♫

Godt og enkelt 🍓

Spekeskinke, spekepølse, biffsalami, honningmelon, vannmelon, jordbær & basilikum

Eggerøre er som navnet sier en matrett laget av 'rørte' egg 🌿
Jeg synes eggerøren blir mest saftig ved tilberedning i kjele.

Eggerøre
Til 6 porsjoner
  • 12 egg
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ts salt
  • 1 ss smør
  • Gressløk
Sånn gjør du:
  1. Vips sammen egg, fløte og salt.
  2. Smelt smøret i en kjele på middels varme.
  3. Hell eggene i kjelen.
  4. Rør med visp til røren begynner og tykne.
  5. Tilsett gressløk.
  6. Kok videre under omrøring til eggerøren nesten er ferdig.
  7. Hell den over i en serveringsbolle.

Potetsalat
Til 8 personer:
  • 1,2 kg avkjølte, skrelte, kokte gode poteter, kuttes i biter
  • 1 purre, i ringer
  • 1 finhakket gul løk
  • 1 'næva' hakket sylteagurk
  • 1 ss grov sennep
  • 1 box lett-rømme
  • 1 pose majones, ikke lettmajones
  • 0,5 dl sylteagurk-lake
  • Salt 
  • Pepper
Alt blandes godt sammen, tilsett potetene til slutt og vend dem forsiktig inn.

 ✿⊱╮⊱╮

Spekeskinke, mårpølse, honningmelon, cantaloupemelon, jordbær, potetsalat, eggerøre, cherrytomat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF