10 januar 2014

Oksestek med fløtegratinerte poteter, stekte grønnsaker og portvinsaus ♪


En klassisk oksestek er fremdeles ønsket til søndagsmiddag og som selskapsmiddag hos mange. Den har fulgt oss i mange generasjoner og det håper jeg den kommer til å fortsette og gjøre.

Nå har jeg riktig nok byttet ut den 'vanlige' brune sausen med en smakfull portvinsaus, kokte poteter er byttet ut med fløtegratinerte og grønnsakene håper jeg er litt mer spennende enn gulrøtter, erter og blomkål, som den ofte ble servert med.
Spis & Nyt !

Til 6-8 porsjoner trenger du:
  • 1,8 kg surret oksestek 
  • 2 ts salt 
  • 1 ts pepper 
  • 1 stk løk 
  • 2 stk gulrot 
  • 5 dl vann
Sånn gjør du:
  1. Sett stekeovnen på 125 °C.
  2. Krydre steken med salt og pepper.
  3. Brun steken på alle sider i en varm panne med en blanding av olje og smør. 
  4. Skrell løk og gulrot, del løken i båter og gulrøttene i biter.
  5. Legg steken i en ildfast form eller langpanne, sett inn steketermometer.
  6. Fordel løk og gulrøtter rundt steken og tilsett vannet.
  7. Stekes på 125 °C, til steken har en kjernetemperatur på 65 °C . Det tar ca. 2 timer. Den er rosa på 65 °C, hvis du ønsker den bedre stekt er den gjennomstekt, med grå snittflate når den er 70 °C.
  8. Ta vare på kraften, den skal brukes i sausen.
  9. La steken hvile innpakket i stekefolie i minst 20 minutter før den skjæres opp, gjerne lenger.
Fløtegratinerte poteter:
  • 12 poteter
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl lett melk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • Revet ost
Sånn gjør du:
  1. Skrell og skjær poteter i tynne skiver.
  2. Legges lagvis i en ildfast form.
  3. Bland sammen fløte melk, salt, pepper, muskat og hell det over potetene.
  4. Stekes på 220 ° C i 20 minutter, ta formen ut av ovnen, strø over revet ost.
  5. Stekes videre i ytterligere ca. 20 minutter.

Stekte grønnsaker:
  • Paprika, gul og rød
  • Rødløk
  • Minimais
  • Babygulrøtter
  • Squash
  • Sukkererter
Skjær grønnsaker i biter.
Stekes i stekepanne på middels varme, med godt meierismør.
Krydre med salt og pepper.

Portvinsaus: 
  • 2 ss tomatpure
  • 4 ss soyasaus
  • 4 ss portvin
  • 4 dl kjøttkraft
  • 2 dl kremfløte
Sånn lager du sausen:
  1. Bland sammen soyasaus, tomatpure, portvin og kjøttkraft i en kjele.
  2. Tilsett litt kjøttfond, hvis kraften har for lite smak.
  3. La det koke noen minutter.
  4. Tilsett fløte og la det koke i 5 minutter.
Brunet oksestek klar til steking  ♪

Fløtegratinerte poteter klare til steking !
Portvinsaus !

Dagens vin ♪♫ Sexy 2011





  • Farge: Dyp rød


  • Lukt: Preg av modne mørke bær, hint av mynte, lakris og fat.
  • Smak: Ung, fruktig og bløt, preg av modne mørke bær over litt fat. Fast, litt varm ettersmak.
  • Passer til: Lam og sau   Småvilt og fugl   Storvilt  
  • Land/distrikt: Portugal, Alentejo, Øvrige
  • Årgang: 2011
  • Råstoff: Touriga Nacional 40%, Syrah 25%, Aragónez 25%, Cabernet Sauvignon 10%
  • Metode: Tradisjonell vinifikasjonsprosess
  • Innhold: Alkohol 14,50%Sukker: 3,00 g/l Syre: 5,80 g/l
  • Lagringsgrad: Drikkeklar nå, men kan også lagres

  • ♪♫•*¨*•.¸¸♥   Bon Appetit  ♪♫•*¨*•.¸¸

    Oppvarming av stekt stek:
    1. Varm opp stekeovnen til 200 grader.
    2. Legg skiver med stekt stek i en ildfast form.
    3. Legg steketermometer i midten, mellom skivene.
    4. Ta på aluminiumsfolie.
    5. Steken er passe varm på 55 grader.

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar

    Print Friendly and PDF