26 desember 2013

Lutefisk med ertepuré, bacon, lutefisksaus og amadinepoteter ~*♥*~


Lutefisk lages fra tørrfisk eller klippfisk som blir behandlet med lut i en spesiell prosess.
Fisken blir først lagt i bløt i kaldt vann i fem–seks dager, med daglig skifte av vannet.
Den vannmettede fisken blir så lagt i bløt i kaldt vann tilsatt lut i to dager.
Under denne behandlingen sveller fisken til mer enn sin opprinnelige størrelse, samtidig som proteininnholdet reduseres med om lag 50 % , noe som gir fisken dens karakteristiske konsistens.
Når denne behandlingen er ferdig er fisken full av lut, har en pH-verdi på 11–12 og er giftig.
For at den skal bli spiselig, må den igjen legges i bløt i kaldt vann i 10 dager.
(Kilde og bilde fra Wikipedia)

~**~
Til 4 personer:
  • 3 kg lutefisk

  • 500 g fryste erter
  • 250 g smør
  • 300 g bacon skåret i terninger
  • 5 dl bechamelsaus *
  • 2 ss god sennep
  • 3 ss worchestersauce
  • 1 ts kajennepepper
  • Saften av sitron
  • Salt og hvit pepper
  • Nykvernet sort pepper
  • Gressløk
  • 1 kg amadine poteter

Lutefisksaus :
* Lag bechamelsaus:
Smelt 30 g smør, rør ut 2 ss hvetemel i smøret.
Spe med 3 dl melk og 2 dl fløte, litt og litt om gangen.
Smak til med litt salt. 
La sausen koke et par minutter under stadig omrøring (bruk visp) slik at sausen blir glatt og jevn.

Sil sausen over i en ny kasserolle og rør inn sennep, worchestersauce, sitronsaft og kajennepepper.
Visp inn 50 gram smør for å gjøre sausen ekstra glatt og smidig.

Lutefisk:
  1. Jeg liker lutefisken litt fast, ikke altfor "dissete".
  2. Jeg pleier derfor og salte den noen timer før den skal stekes.
  3. Skyller av saltet i kaldt vann og tørker den godt før jeg baker den i ovn.
  4. Del lutefisken i porsjonsstykker.
  5. Fordel fisken på ildfaste fat eller ovnspanne.
  6. Dryss over salt, vær litt forsiktig med saltet hvis du har saltet den forhånd.
  7. Dekk formene med aluminiumsfolie og sett lutefisken i varm ovn, 180 grader, i ca. 20 minutter, avhengig av tykkelsen.

Ertepuré:
  1. Kok ertene i saltet vann i ett minutt.
  2. Ha de rett over i en blender, tilsett 100 g smør og kjør til en glatt og fin puré.
  3. Smak til med salt og pepper og hold ertepureen varm til servering.

Stek baconterningene sprø og gyllenbrune.
Bland inn finskåret gressløk i baconfettet rett før servering.

Skrell og kok potetene.
Hold dem varme i en kasserolle med litt smør, dryss over litt persille.

 ~**~ ~**~ ~**~ ~**~
Vin til lutefisk:

Hvitvin eller musserende vin passer bedre enn rødvin, ettersom saltet i maten kan
framheve garvestoffet i rødvinen, som virker snerpende i munnen.
Vinen må ha relativt lang ettersmak så maten ikke overkjører vinen. 
Høy friskhet er nødvendig så vinen ikke virker slapp. 
Champagne på chardonnaydruen har disse egenskapene.
En tysk riesling er det mest naturlige valget, helst med noe restsødme som hjelper å takle 
lutefiskens salt. En rik og fruktig riesling fra Østerrike vil og passe bra, da vinene er veldig 
fruktdrevene og med en spenstig syre.

Nett Riesling Trocken 2011 ~**~



 
  • Farge: Middels dyp grønngul.
  • Lukt: Fint preg av eple, fersken,blomst og litt krydder.
  • Smak: Saftig og moden frukt, streif av sitrus og krydder.        

  • Land/distrikt: Tyskland, Pfalz
  • Årgang: 2011
  • Råstoff: Riesling 100%
  • Metode: Gjæret tradisjonelt i ståltanker, ikke fatlagret, kun tankmodnet.
  • Innhold: Alkohol 12,50%Sukker: 7,20 g/l Syre: 7,90 g/l
  • Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres

  • Rødvin:
    Om en skulle falle for fristelsen og servere rødvin til lutefisk er utvalget mer begrenset.
    Her er det viktig at vinen ikke har for mye tanniner som vil ødelegge mye. 
    I tillegg er det en stor fordel at rødvinen har en fin og delikat fruktsødme.

    Unge, lette og ukompliserte rødviner fra Portugal vil utvilsomt være det beste valget. 
    Disse vinene er ofte delikate og fruktdrevne, laget på portugisiske druer.



     ~**~ ~**~

    3 kommentarer:

    1. Jeg har fått ansvaret for dessert til en lutefiskaften om et par uker. Har du noen anbefalinger? :)

      SvarSlett
      Svar
      1. Hmmm... ! Ville gått for en dessert som ikke var altfor mektig, selv om gode desserter, som regel er litt søte!
        Hvit sjokolademousse med limemarinerte jordbær -er søtt, men fremdeles friskt og veldig godt. Oppskrift her : http://edelsmatvin.blogspot.no/2015/09/hvit-sjokolademousse-med-limemarinerte.html

        Panna Cotta er også en av mine favoritter, med bringbær blir den ikke altfor søt. Oppskrift her: http://edelsmatvin.blogspot.no/2013/09/panna-cotta-med-bringebrcouli.html

        Begge dessertene kan lages dagen før, men vent med å legge på couli/bær før 1 time eller 2 før den skal serveres.

        Multe er også friskt og godt -og smaker litt jul, men av en eller annen grunn er det mange personer som ikke liker det.

        Ha en fin lutefiskaften ! Dette fikser du, samme hva du lager :)

        Slett
      2. Ikke mulig å få lagt ut linkene, men hvis du ikke finner dem på bloggen, får du klippe og lime inn på google, da dukker dem i hvert fall opp :)

        Slett

    Print Friendly and PDF