24 november 2013

Bearnaisesaus ♫♪


Béarnaisesaus er en klassisk fransk saus i hollandés-familien.
Bearnéssausen skiller seg fra hollandés bare i smak og styrke.
Disse sausene er emulsjoner av eggeplomme og smør.


Bearnéssaus smaksettes med hvitvinsreduksjon og estragon, samt salt og pepper.

De fleste er litt 'skremt' av denne sausen, for det skiller seg så lett - men det går helt fint hvis du bare passer på den, ikke for kald - ikke for varm, men akkurat passe- mellom 40-70 grader ♫♪


Bearnaisesaus smaker nydelig til
stekt kjøtt, hvit fisk og de fleste grønnsaksretter ♫♪

Til 4 porsjoner trenger du:
  • sjalottløk
  • 2 ss eddik
  • 1 ts sukker
  • 0,5 dl hvitvin
  • 150 g smør
  • 3 eggeplommer
  • 3 ss vann
  • 2 ts tørket estragon
  • Salt
  • Pepper
Sånn gjør du:
  1. Del smøret i terninger og la det få romtemperatur.
  2. Stek sjalottløken i sukkeret og en spiseskje smør i ca. 1 minutt i en tykkbunnet kjele.
  3. Ha i vin og eddik og la det koke inn til det er igjen ca. 3 spiseskjeer.
  4. Ta det av platen.
  5. Pisk eggeplommene med tre spiseskjeer vann kraftig i ett minutt.
  6. Ha i den innkokte vinen og pisk det godt inn.
  7. Ha eggene i en kjele over middels svak varme.
  8. Pisk hele tiden til volumet økes.
  9. Når eggene tykner tar du kjelen av platen mens du fortsetter å piske. Ta kjelen av og på varmen når det trengs.
  10. Ha i smøret litt og litt og pisk inn.
  11. Smak til med salt, pepper og estragon.
  12. Hold den varm, men la den ikke bli under 40 grader eller over 70 grader.
Koker inn hvitvinsreduksjon -og i den andre kjelen : eggeplommer og vann !
Har vispet sammen hvitvinsreduksjon og eggeplommer ! Klar til å tilsette smøret, litt og litt om gangen :)
Sausen er klar ♫♪

Ingredienser ♫♪

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Print Friendly and PDF